• OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,77 0,36%
  • OMX Helsinki 25 4.075,78 0,56%
  • OMX Stockholm 30 Index 1.660,38 0,81%
  • OSEBX Benchmark Index 792,19 0,60%
  • OMX Nordic 40 1.652,43 0,76%

Indeks by 

Indeks Dag I år
DAX 30 13.046,44 +0,43% +13,63%
CAC 40 5.382,24 +0,26% +10,69%
NASDAQ 100 4.804,00 Lukket +3,92%
OMX Stockholm 30 Index 1.660,38 +0,81% +9,44%
OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,77 +0,36% +16,10%
OMX Helsinki 25 4.075,78 +0,56% +10,75%
OSEBX Benchmark Index 792,19 +0,60% +15,84%

Realtid +15 min.

Valuta

Indeks Dag I år
EUR/DKK 7,44376 +0,00% +0,009
SEK/DKK 0,77331 +0,12% -0,003
NOK/DKK 0,79014 -0,03% -0,035
USD/DKK 6,30543 +0,26% -0,743
GBP/DKK 8,27931 +0,07% -0,413
CHF/DKK 6,43012 -0,22% -0,501
JPY/DKK 0,05564 -0,41% -0,005
Blogs > Tine Choi

Aktiernes optur kan fortsætte

Publiceret
Opinion Author

Tine Choi

Chefstrateg i Danske Bank med hovedansvar for at fastsætte og formidle Danske Banks syn på de finansielle markeder.

Danske Bank

Stærke regnskaber og solide økonomiske data overskygger politisk usikkerhed.

Aktiemarkederne fortsætter fremmarchen understøttet af flere faktorer:
 
GLOBALT OPSVING: En fortsat strøm af robuste nøgletal. Danske Bank forventer et globalt synkront opsving i 2017, og indtil videre er der intet fra den makroøkonomiske front, der ryster os i den tro.
 
EN POSITIV REGNSKABSSÆSON: 92 pct. af S&P 500-selskaberne har nu aflagt regnskab. 66 pct. har slået forventninger på EPS-væksten (indtjening pr. aktie), og 52 pct. har slået omsætningsforventningerne. Den gennemsnitlige indtjeningsvækst er på 4,9 pct., og vi har nu for første gang siden 4. kvt.2014/1. kvt.2015 haft to regnskabssæsoner i træk med positiv indtjeningsvækst. Lige så vigtigt er det, at meget tyder på, at indtjeningsrecessionen i emerging markets siden slutningen 2011 er et overstået kapitel.
 
DONALD TRUMP: Der er udsigt til/forventning om, at præsident Trump nedsætter såvel indkomst- som selskabsskatter og øger det offentlige forbrug via infrastrukturelle investeringer.
 
Således er globale aktier år til dato steget med hele 5,5 pct., og mens europæiske halter efter, har de amerikanske nærmest dagligt nået nye rekordniveauer. Det har affødt en del snak om bobler og bekymring for, at nu vender aktiemarkederne snart rundt.
 
Vi stiller os dog umiddelbart mere undrende over for den divergens, der pt. afspejler sig mellem aktier og renteudviklingen. De tyske og danske renter er faldet på det seneste, hvilket tyder på en vis søgen i sikker havn forud for det franske præsidentvalg, og mange stiller spørgsmålstegn ved, hvor længe der går, inden den politiske usikkerhed forplanter sig til aktiemarkedet.
 
Selvom det tysk-franske rentespænd fortsat er til den høje side, kan det dog ikke være hele forklaringen på den senere tids udvikling. Et nærmere kig på renteudviklingen viser nemlig, at såvel de amerikanske, italienske og endog de franske renter er trukket lavere i løbet af februar. I lyset heraf er det ikke underligt, at aktiemarkederne er fortsat op trods politisk usikkerhed, da kombinationen af fortsat robuste makronøgletal og lavere renter er understøttende.
 
Fortsat positive på Europa
En forklaring på de faldende tyske og europæiske renter kan være, at Den Europæiske Centralbank (ECB) er begyndt med at opkøbe obligationer med renter under indskudsrenten (-0,4 pct.). Det presser især de tyske korte renter ned, og dermed begrænses stigningen i de lange renter også.
 
Mange investorer har ikke overraskende positioneret sig til de fortsatte opkøb, og med den danske valutakurspolitik samt vores høje kreditrating, er danske obligationer en naturlig darling hos investorerne. Vi er derfor varsomme med at tolke rentefaldene i Tyskland og Danmark alene som et udtryk for øget politisk usikkerhed, da vi i så tilfælde ikke burde se dem falde sammen med de italienske og franske. Sidstnævnte er formentlig hjulpet af, at Macron og Fillion har genvundet terræn i meningsmålingerne, men det forklarer ikke, hvorfor de danske og tyske også er fortsat ned samtidig.  
 
Når det er sagt, så følger vi nøje udviklingen i Frankrig og bemærker, at momentum for Marine Le Pen endnu ikke er stærkt nok til at dominere den positive makroøkonomiske udvikling, og vi fastholder derfor vores overvægt i europæiske aktier.
 
Værdifuldt med is i maven
Endelig så er vi alle sammen meget bevidste om, at analytikerkorpset tog fejl sidste år mht. reaktionen på finansmarkederne i kølvandet på Brexit og en Trump-sejr, ligesom vi alle er blevet mere ydmyge i forhold til at tage meningsmålinger for gode varer. Flertallet forventede store negative effekter, men disse fandt kun meget kortvarigt sted. Vi kan kun gisne om årsagerne, men læren er dog, at det mere end nogensinde kunne betale sig at have is i maven og holde sig til sin strategi. Politiske begivenheder giver ”kun” midlertidige effekter på aktiemarkedet, og sidste år endog meget kortvarige negative effekter. De, som solgte ud inden den britiske afstemning formåede næppe at købe igen, før markedet var vendt rundt, og jo mere aktierne stiger, jo sværere bliver det at komme med ind i igen.
 
Bobler på både godt og ondt
Med økonomen Irving Fischers berømmede citat i baghovedet – blot 9 dage før Black Tuesday i 1929 (starten på den store depression) udtalte Fischer, at amerikanske aktier havde ”reached what looks like a permanently high plateau” – så er vi ekstremt ydmyge med at annoncere eller ikke-annoncere en boble og investere derefter.
 
For det første er det svært at vide, om vi er i en boble, og oftest går det først for alvor op for os, at vi befinder/har befundet os i en, når den sprænger. I bakspejlet er kraftigheden af den efterfølgende nedtur oftest den bedste indikation af, at vi rent faktisk lige har været i en boble.
 
For det andet har bobler det med at kunne fortsætte i lang tid, inden den sprænger, og man risikerer derfor som investor at ende med at stå uden for markedet og gå glip af en masse afkast, hvis man rent faktisk agerer på alle faretegnene.
 
Timing er noget af det sværeste, vi som investorer står overfor, både i forhold til at købe eller sælge. Men valgte man at stille sig på sidelinjen på aktiemarkedet ved årets start, fordi amerikanske aktier var dyre (ja, de var også dyre dengang, selvom de er blevet endnu dyrere nu) og rigtig meget positiv Trump-politik var priset ind, så er man altså pt. gået glip af knap 6 pct. i afkast. Og ja, selvom historiske afkast ikke siger noget om fremtidige, så må man som investor ikke glemme, at markederne svinger i begge retninger. Det er den risiko man påtager sig, når man investerer, og som man forhåbentlig har været sig bevidst, da man traf sin investeringsbeslutning.
 
Når det makroøkonomiske miljø er positivt og understøttende for finansmarkederne, har vi en tendens til at fokusere på det positive i forhold til risikofaktorer. ”Buy the rumour, sell the fact” er i allerhøjeste grad i live med hensyn til investorernes syn på Donald Trump og hans mulige finanspolitiske stimuli.
 
Vi anbefaler en overvægt af amerikanske aktier lige præcis på grund af de to faktorer (opsving =>stærke indtjeningsforventninger og Trump), men er absolut også på stikkerne i forhold til, at manden snart skal levere et eller andet på især skattereform-fronten, hvis US-aktier skal fortsætte den positive udvikling, og den aktuelt høje prisfastsættelse skal kunne retfærdiggøres. Men indfrier Donald Trump forventningerne i sin tale tirsdag, så kan det være nyt vand på møllen for aktiekursstigninger, også selvom de reelle effekter sandsynligvis først vil være synlige fra årsskiftet.
 

Kommentarer