• OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,61 Lukket
  • OMX Helsinki 25 4.048,70 Lukket
  • OMX Stockholm 30 Index 1.638,33 Lukket
  • OSEBX Benchmark Index 790,87 Lukket
  • OMX Nordic 40 1.641,11 Lukket

Indeks by 

Indeks Dag I år
DAX 30 13.003,70 Lukket +13,26%
CAC 40 5.362,88 Lukket +10,29%
NASDAQ 100 4.804,00 Lukket +3,92%
OMX Stockholm 30 Index 1.638,33 Lukket +7,98%
OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,61 Lukket +16,08%
OMX Helsinki 25 4.048,70 Lukket +10,02%
OSEBX Benchmark Index 790,87 Lukket +15,65%

Realtid +15 min.

Valuta

Indeks Dag I år
EUR/DKK 7,44392 -0,00% +0,009
SEK/DKK 0,77783 -0,12% +0,001
NOK/DKK 0,79795 -0,17% -0,027
USD/DKK 6,33229 +0,41% -0,716
GBP/DKK 8,39290 +0,31% -0,299
CHF/DKK 6,46862 +0,02% -0,462
JPY/DKK 0,05642 +0,20% -0,004
Chefporteføljerådgiver Jens Wiberg Larsson

Investerer i både fremtidens vindere og tabere

Af Anne Louise Houmann
Publiceret

I 2007 begyndte Jens Wiberg Larsson at forvalte en europæisk aktiehedgefond, der investerer i de strukturelle forandringer i verden – positive såvel som negative. Med en hedgefond kan chefporteføljerådgiveren nemlig både opnå et afkast på fremtidens vindere og tabere på aktiemarkedet.

Artikel fra magasinet Investorview, nummer 3/2015.

Du er chefporteføljerådgiver for en aktiehedgefond. Hvad betyder det?
Med en hedgefond kan man hedge sig – altså afdække sin risiko – mod mange ting. I vores tilfælde betyder det, at vi fjerner størstedelen af den normale aktiemarkedsrisiko, hvor en normal aktiefond nogenlunde vil følge afkastet på aktiemarkedet. Man får en fond, der er i stand til at stige, når aktiemarkederne falder – men selvfølgelig også modsat kan falde, selv om aktiemarkederne stiger. Det betyder samtidig, at risikoen i vores fond kommer til at afhænge af mange andre ting, end om aktiemarkedet går
op eller ned. Risikoen er derfor mere relateret til vores investeringsstrategier.

Hvordan finder I jeres investeringer?
Vores investeringsunivers er europæiske aktier, og vores investeringsfilosofi tager udgangspunkt i strukturelle forandringer. Vi ser et Europa under massiv forandring, og det er en forandring, som accelererer.
 

Chefporteføljerådgiver Jens Wieberg Larsson

Selv om det ikke er særlig rart, så tror
jeg generelt, at det er sundt at være
paranoid som investor

Dybest set vurderer vi, at der er ting, som gør, at tingene forandrer sig hurtigere og hurtigere. Det ene er, at demografien i Europa går ind i en accelerationsfase, hvor arbejdsstyrkerne begynder at falde ret drastisk. En anden ting er, at globaliseringen hele tiden har været stigende. Hvis du ser på hele eurokrisen, så tror jeg, at det var følgerne af globaliseringen, der begyndte at lægge for stort pres på dele af Europa. Det tredje og vel nok vigtigste er teknologiske forandringer. Teknologien er ved at brede sig til alle sektorer – det er næsten umuligt for noget som helst selskab i Europa at sige sig fri for,at teknologi ikke har en massiv indflydelse på deres forretning.

Når vi investerer, kan vi bedst lide, hvis et selskab er påvirket af alle tre faktorer. Det kan enten være at købe aktier i selskaber, der bliver positivt påvirket af disse faktorer – eller
modsat gå kort i selskaber, der bliver negativt påvirket af disse faktorer. Som hedgefond har vi nemlig mulighed for at gå kort, dvs. at shorte, så vi også kan hente et afkast fra faldende aktiekurser.

Kan du give et eksempel på jeres investeringer?
Vi har et område, vi kalder den tredje fase af den mobilteknologiske udvikling. Vi er gået
fra fastnettelefoner til mobiltelefoner til smartphones, hvor langt de fleste i dag har
smartphones. Det næste bliver, at alle ting kan kommunikere. Vi kalder det for wireless world, og for os har det handlet om at finde selskaber, der laver sensorer, som kan opfange data.

Hvor mange strategier har I?
Vi har p.t. 11 forskellige investeringsstrategier. Vores største strategi er en kort-strategi, vi kalder demand destruction. Der har været en industriel boble, som er skabt af den industrielle super-cyclus ud af Kina. Den vurderer vi har toppet nu, og det betyder, at meget af den efterspørgsel, vi har set som følge af Kinas vækst, ikke kommer igen – i hvert fald ikke i vores generation. For der vil ikke være et nyt Kina i rigtig lang tid. Derfor har vi blandt andet solgt mineselskaber og industriselskaber, der er relaterede til den kinesiske vækst. Vi mener faktisk, at vi stadig kun er i starten af dette her. Vores overordnede syn på verden er, at der er overproduktion af næsten alt – primært skabt
ud af Kina.

Hvor ser I fremtidens vindere?
Hvis man skal overleve i dag, skal man være innovativ, komme med produktudvikling og tage markedsandele. Folk skal ikke længere bruge flere telefoner og flere fjernsyn. Der er rigeligt. Nye idéer og tiltag vil ødelægge de gamle virksomheder, fordi der er for meget. Der er ikke behov for en fabrik, der ikke har en relevans. For vi mangler ikke flere biler – medmindre man laver biler, der har en relevans. Derfor ser vi en acceleration i forskning , udvikling og produktinnovation. Derfor vurderer vi også, at den strategiske værdi af dem, der kan gøre det, kommer til at stige.

Lige nu forsøger vi fx at forstå deleøkonomien. Selv om den er svær at håndtere i aktiemarkedet, så forsøger vi at forstå den tidligt, så vi kan bruge den til at se, hvad den kommer til at ødelægge. Her tror vi blandt andet, at bilindustrien kan komme ud i vanskeligheder. Flere mennesker kommer til at bo i byen, hvor det af mange årsager ikke er nemt at have en bil – og heller ikke særlig nødvendigt. Det er i alles interesse at dele bilerne i byen.

Hvordan styrer I jeres risiko?
Vi holder hele tiden øje med vores risiko. Hvis vi taber over 4 pct. på en måned, så nedbringer vi vores risiko, og det kan vi gøre i løbet af én dag. Det kan vi også vælge at gøre, hvis markedets reaktionsmønstre er uforståelige for os. Det vigtigste for os er, at vi har en absolut risiko, der er væsentligt lavere end risikoen ved aktiemarkedet. Det betyder, at de svingninger, man kan se fra dag til dag i vores fond, historisk set har været betydeligt mindre end ved at investere i en almindelig aktiefond. Men selvfølgelig kan vi tabe penge. Vi tager jo risici, og tingene kan gå imod os. Men vi opererer ikke med gearing. Det er ofte gearingen, der går galt, når det går galt i aktiehedgefonde.

Der er ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem vores korte positioner og vores
almindelige lange positioner. Vi kan være korte i mineselskaber og lange i nogle spanske banker, og de ting har intet med hinanden at gøre. Det betyder samtidig, at vi tager mere risiko end en såkaldt markedsneutral hedgefond. Men det betyder også, at hvis det går godt for os, så er der lidt mere musik i det – altså et størreafkastpotentiale.
 
Får du ondt i maven en gang imellem?

Ja, men jeg vil kalde det positiv stress. Selv om det ikke er særlig rart, så tror jeg generelt, at det er sundt at være paranoid som investor. Det er sundt at vide, at man kan tabe penge, og at der er en risiko.

Læs også: Målet er et postivt afkast, selv når aktierne falder

Læs også : På evig jagt efter muligheder i rentemarkedet
 

VÆR OPMÆRKSOM PÅ RISIKOEN

Det er forbundet med risiko at investere i hedgefonde, og man kan i værste fald tabe hele sin investerede kapital. Tal altid med en rådgiver, inden du foretager en investering, og få afdækket, om en given investering passer til din investeringsprofil

 

Kommentarer