• OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,77 0,36%
  • OMX Helsinki 25 4.075,78 0,56%
  • OMX Stockholm 30 Index 1.660,38 0,81%
  • OSEBX Benchmark Index 792,19 0,60%
  • OMX Nordic 40 1.652,43 0,76%

Indeks by 

Indeks Dag I år
DAX 30 13.046,44 +0,43% +13,63%
CAC 40 5.382,24 +0,26% +10,69%
NASDAQ 100 4.804,00 Lukket +3,92%
OMX Stockholm 30 Index 1.660,38 +0,81% +9,44%
OMX Copenhagen 20 CAP 1.183,77 +0,36% +16,10%
OMX Helsinki 25 4.075,78 +0,56% +10,75%
OSEBX Benchmark Index 792,19 +0,60% +15,84%

Realtid +15 min.

Valuta

Indeks Dag I år
EUR/DKK 7,44376 +0,00% +0,009
SEK/DKK 0,77331 +0,12% -0,003
NOK/DKK 0,79014 -0,03% -0,035
USD/DKK 6,30543 +0,26% -0,743
GBP/DKK 8,27931 +0,07% -0,413
CHF/DKK 6,43012 -0,22% -0,501
JPY/DKK 0,05564 -0,41% -0,005
Chefporteføljerådgiver Michael Petry

På evig jagt efter muligheder i rentemarkedet

Af Anne Louise Houmann
Publiceret

Michael Petry var med til at starte en af Danmarks første rentehedgefonde i 2005. Afkastet finder chefporteføljerådgiveren og hans team ved at spotte og investere i interessante mønstre og historiske skævheder i rente- og obligationsmarkederne, og værktøjskassen rummer omkring 40 forskellige strategier.

Artikel fra magasinet Investorview, nummer 3/2015.

Du er chefporteføljerådgiver for en rentehedgefond. Hvad betyder det?
Det betyder, at vi investerer i stats- og realkreditobligationer og en række forskellige renteprodukter som swaps, optioner og futures. Det kan lyde indviklet, men i princippet handler det om,at vi finder ting, som vi mener er interessante i et historisk perspektiv. Fx obligationer, som aktuelt ser billige eller dyre ud i forhold til hinanden.

Herefter laver vi en investeringsstrategi, så vi kan få et afkast, hvis priserne bevæger sig, som vi forventer. Fx at spændet mellem renterne på to forskellige obligationer eller derivater bliver større eller mindre.

Hvad er forskellen på en rentehedgefond og en traditionel fond med obligationer?
Fordi vi er en hedgefond, har vi blandt andet den mulighed, at vi både kan gå lang og kort i investeringer. At gå lang er en almindelig investering i, at et aktiv vil stige i værdi, præcis som man kender det fra almindelige investeringsforeninger. Hvis en almindelig investeringsforening modsat finder noget, der er dyrt, vil den bare lade være med at investere i det. Men finder vi noget, der er dyrt, kan vi gå kort i det – også kaldet at shorte. Det foregår i princippet ved at låne aktivet og herefter sælge det for siden at købe det tilbage igen til en billigere pris, hvis kursen er faldet.

 

Chefportefølerådgiver Michael Petry

Jeg prøvede virkelig at være til stede med
familien oppe i sommerhuset. Men det var
svært, for renterne blev ved med at falde.


Muligheden for at gå kort gør det fx muligt at investere i, at rentespændet mellem to obligationer vil blive indsnævret. Så kan vi gå lang i den obligation, vi vurderer skal stige i kurs, og kort i den obligation, vi mener skal falde i kurs. Og hvis rentespændet bliver indsnævret, kan vi på den måde opnå en gevinst. Men modsat vil vi og dermed investorerne naturligvis få et tab, hvis rentespændet mod vores forventning udvides.

Når vi både kan gå lang og kort i investeringer kan vi med de rigtige strategier opnå et positivt afkast, uanset om markederne generelt går op eller ned.

Hvordan finder I ud af, hvad I vil investere i?
Der tilflyder os et væld af informationer hele tiden. Idéer til investeringsstrategier kan opstå i hovedet om aftenen, inden man falder i søvn, ud fra en Deutsche Bank-analyse eller gennem diskussioner med kolleger.

Derudover har en af kollegerne i mit team opbygget et værktøj, hvor en computer konstant screener en masse forskellige kombinationer af rentekurver og rentespænd. Her bruger vi især de historiske data til at se, om noget ser dyrt eller billigt ud. Computeren søger systematisk vores renteunivers igennem, og så kigger vi løbende på resultaterne og drøfter mulighederne.

Gearer I jeres investeringer, og hvad giver det af risiko?
Når jeg er ude at møde vores investorer, bliver jeg ofte spurgt til vores gearing – altså investering for lånte penge. Vi er gearet, men gearing er i min optik et rigtig dårligt mål for risiko.

Når vi laver en investering, så er det ofte i nogle spænd, som ikke bevæger sig så meget.
Så for at kunne tjene penge på sådan en forretning er man nødt til at geare den. Sådan en forretning kan altså godt blive gearet. Men det er blot én strategi – samlet har vi omkring 40 strategier i mit team. Summen af den samlede gearing kan derfor også godt nå en pæn størrelse. Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er en meget stor risiko i fonden.

Hvordan styrer I risikoen i jeres investeringer?
Vi bruger begrebet Value-at-Risk, når vi skal se på vores risiko. Den fortæller os, at hvis vi brugte al vores mulige risiko i fonden, så bør der ifølge vores risikoberegninger være 5 ud af 100 uger, hvor vi vil tabe mere end 2 pct. Nu bruger vi sjældent al vores risiko. Vi vil helst ikke over 80 pct. i risiko, hvilket betyder, at der typisk vil være 5 ud af 100 uger, hvor vi vil tabe mere end 1,6 pct. Det kan måske lyde voldsomt, men man skal lige huske at sammenligne det med eksempelvis aktiemarkedet, hvor et aktieindeks i løbet af en formiddag hurtigt kan falde med 1,5 pct.

Hvor kan investeringerne potentielt gå galt?
Der kan være rentespænd, der pludselig bevæger sig til niveauer, man aldrig nogensinde
havde forestillet sig. Derfor skal man heller ikke placere hele sin formue i sådan en fond, selv om man godt kan blive fristet af flotte afkasttal. For selvfølgelig kan det gå galt. Man skal altid passe på med hedgefonde, hvor man i værste fald kan tabe hele sin investering. Men der kan være stor forskel på risikoen i forskellige hedgefonde, og når vi ser på, hvad der ellers findes af rentehedgefonde, hører vores til blandt dem med lavere risiko.

Har du prøvet, at det gik galt?
Da Lehman Brothers krakkede i 2008, skete der ting, vi ikke i vores vildeste fantasi havde forestillet os, og vi tabte 20 pct. i september 2008. Det var ikke bare i september, det var på nogle ganske få uger i september, efter Lehman kollapsede den 15. september. Men heldigvis kom vi stærkt tilbage.

Får du ondt i maven en gang imellem?
Ja. Jeg havde ikke nogen specielt god påske i år, selv om vi var i sommerhus hele familien. Marts var den dårligste måned for os i otte år. Jeg prøvede virkelig at være til stede med familien oppe i sommerhuset. Men det var svært, for renterne blev ved med at falde og handlede til sidst på nogle niveauer, vi slet ikke havde forestillet os muligt med renten på 10-årige statsobligationer meget tæt på 0 pct. Det var vi slet ikke positioneret til.

Med sådan et job – og det gælder også resten af teamet – tager vi det med os på godt og ondt døgnet rundt. Men hvis ikke du gør det, skal du heller ikke være porteføljerådgiver, for så lever du dig ikke nok ind i det.

Da jeg i sin tid begyndte at handle swaps i Danske Markets, stod jeg op om natten for at
se, hvordan det gik på det japanske marked. Var jeg blevet ved med det, så var jeg nok også ret hurtigt stoppet i det job, for man er nødt til at sove roligt om natten. I dag er der meget langt imellem, at jeg ikke er til stede, når jeg er hjemme hos familien. Men omvendt synes jeg også, at det er okay at være påvirket, når man oplever den dårligste måned i 96 måneder. Det må bare ikke være noget, der går dig på den ene dag efter den anden.

Læs også: Målet er et postivt afkast, selv når aktierne falder

Læs også: Investerer i både fremtidens vindere og tabere

 

Kommentarer